Dubbelfocus - Verwey en maskers
 • Dubbelfocus - Verwey en maskers

  9-7-2024

  Samen met vijftig maskers van hedendaagse kunstenaars uit het kunstproject Sign of the Times (SOTT) toont Dubbelfocus – Verwey en maskers een selectie van (zelf)portretten van Kees Verwey (1900-1995). (Zelf)portretten van sculpturen, gezichten, maskers en koppen van dieren zijn een terugkerend onderwerp in het artistieke oeuvre van Verwey.  

   

  Maskers en (zelf)portretten worden door kunstenaars in alle tijden en kunststromingen als expressiemiddel gebruikt. Ze tonen aspecten van de innerlijke wereld, emoties, persoonlijkheid en identiteit. De (zelf)portretten van Verwey hebben vaak een mystiek karakter. Wie de portretten kent kan zich voorstellen dat hij zich soms achter zijn portretten verbergt.   

   

  Het kunstproject SOTT is opgericht door kunsttransporteur en cultureel ondernemer Frank van der Linden. In 2016 ontwierp hij een keramieken masker en nodigde verschillende kunstenaars uit om zijn basisontwerp naar eigen inzicht te bewerken. De bewerkte maskers representeren de kunstenaars en hun manier van werken.  

  Deze tentoonstelling toont de verschillende betekenissen van het masker en onthult de ware identiteit van de kunstenaar: bevindt die zich voor of achter het masker?